Σπιτική Λαγάνα με κουνενό
''Αποφάσισα πρώτη φορά να δοκιμάσω να φτιάξω προζύμι από ρεβύθια ''κουνενός'' έτσι ώστε να έχουμε μια μυρωδάτη και ξεχωριστή λαγάνα.Βέβαια η λαγάνα όπως όλοι ξέρουμε είναι ένας άζυμος άρτος (παρασκευάζεται χωρίς προζύμι) αλλά εγώ ήθελα να την δοκιμάσω φέτος διαφορετικά.
Τελικά αυτό που χρειάζεται σε κάθε συνταγή είναι να βάλεις ψυχή και να έχεις υπομονή. Και το ζύμωμα αυτό χρειάζεται να είσαι εκεί... Η διαδικασία είναι απλή αλλά συγχρόνως χρονοβόρα και απαιτεί συχνά ζυμώματα.Έτσι λοιπόν ξεκίνησα με το άλεσμα των ρεβυθιών στο multi , να κοσκινίσω και να αφαιρέσω τα χοντρά κομμάτια και στην συνέχεια να βράσω το νερό με τα μπαχαρικά για να ετοιμάσω τον κουνενό. Η αλήθεια είναι οτι δεν ήξερα αν πετύχει αλλά τελικά μου βγήκε.
Aυτό που μου έλεγαν πάντα διάφορες γιαγιάδες που ρωτούσα το μυστικό του κουνενού είναι οτι πρέπει να διατηρείται σε ζεστό μέρος τυλιγμένο σε κουβέρτες.Κι αυτό φρόντισα σχεδόν για ένα ολόκληρο βράδυ , ώσπου το ξημέρωμα είχε γίνει η ζύμωση του ρεβυθιού δημιουργώντας έναν αφρό( δείγμα οτι ο κουνενός είχε ανέβει) Ο χυλός αυτός λέγεται '' κουνενός''...Βέβαια η γιαγιά μου έλεγε ότι στα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυράδες όταν έφτιαχναν κουνενό δεν το ήξερε κανείς ώστε να αποφύγουν το μάτι ούτε καν ο ίδιος ο άντρας τους.Τον διατηρούσαν ζεστό ανάμεσα στα άχυρα ή κάποιες άλλες μέσα σε ζεστά δοχεία με αλεύρι.''
Υλικά για όλη την παρασκευή της ζύμης:
6 ποτήρια νερό
2 φλ. αλεσμένο ρεβύθι
1 κ.σ κόκκους πιπέρι
5 δαφνόφυλλα
2 κιλά περίπου αλεύρι ίσως και λιγο παραπάνω
3/4 κούπας λάδι
1 κ.γ αλάτι
2 κ.γ ζάχαρη
1κ.γ σόδα
λίγο κύμινο
μαυροκούκι μαζί με σουσάμι άσπρο
Εκτέλεση για τον κουνενό:
Αρχικά αλέθω τα ρεβύθια και τα κοσκινίζω. Χρησιμοποιώ 2 φλυτζάνια αλεσμένο ρεβύθι , ταυτόχρονα έχω βράσει το νερό με τα μπαχαρικά και τα αφήνω να πέσει λίγο ο βρασμός μέχρι να αντέχει το χέρι μου την θερμοκρασία.Τέλος προσθέτω το ρεβύθι και ανακατεύω...Τοποθετώ το δοχείο σε ζεστό μέρος τυλιγμένο με κουβέρτες όπως σας αναφέρω παραπάνω...Φροντίζουμε να διατηρείται ζεστό συνέχεια μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
Όταν πετύχει ο κουνενός συνεχίζω την διαδικασία για το προζύμι.
Προσθέτω το υπόλοιπο νερό (που έχω κρατήσει με τα μπαχαρικά δλδ 4 φλυτζάνες) αφαιρώντας τα μπαχαρικά και ρίχνω το μισό περίπου αλεύρι.Πλάθω το προζύμι και το αφήνω ξανά να φουσκώσει ( 2-3 ώρες σε ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ).
Στην συνέχεια όταν είναι έτοιμο το προζύμι προσθέτω μέσα τα υπόλοιπα υλικά( λάδι,αλάτι,ζάχαρη,σόδα,κύμινο) αφού τα έχω διαλύσει καλά μεταξύ τους προσθέτω και το αλεύρι,προσέχοντας να πάρει όσο χρειάζεται για να γίνει μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.Αφήνουμε την ζύμη ξανά να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και όταν φουσκώσει αρχίζουμε να πλάθουμε τα ψωμιά μας ή τις λαγάνες!!!! Λίγο πριν τα φουρνίσουμε ραντίζουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι απλά στις λαγάνες κάνουμε και δαχτυλιές.
*** Για τα ψωμιά ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' και μετά στους 180 βαθμούς για άλλα 20'. Για τις λαγάνες ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35'-40' αναλόγως και τον φούρνο.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ!!!!
Τελικά αυτό που χρειάζεται σε κάθε συνταγή είναι να βάλεις ψυχή και να έχεις υπομονή. Και το ζύμωμα αυτό χρειάζεται να είσαι εκεί... Η διαδικασία είναι απλή αλλά συγχρόνως χρονοβόρα και απαιτεί συχνά ζυμώματα.Έτσι λοιπόν ξεκίνησα με το άλεσμα των ρεβυθιών στο multi , να κοσκινίσω και να αφαιρέσω τα χοντρά κομμάτια και στην συνέχεια να βράσω το νερό με τα μπαχαρικά για να ετοιμάσω τον κουνενό. Η αλήθεια είναι οτι δεν ήξερα αν πετύχει αλλά τελικά μου βγήκε.
Aυτό που μου έλεγαν πάντα διάφορες γιαγιάδες που ρωτούσα το μυστικό του κουνενού είναι οτι πρέπει να διατηρείται σε ζεστό μέρος τυλιγμένο σε κουβέρτες.Κι αυτό φρόντισα σχεδόν για ένα ολόκληρο βράδυ , ώσπου το ξημέρωμα είχε γίνει η ζύμωση του ρεβυθιού δημιουργώντας έναν αφρό( δείγμα οτι ο κουνενός είχε ανέβει) Ο χυλός αυτός λέγεται '' κουνενός''...Βέβαια η γιαγιά μου έλεγε ότι στα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυράδες όταν έφτιαχναν κουνενό δεν το ήξερε κανείς ώστε να αποφύγουν το μάτι ούτε καν ο ίδιος ο άντρας τους.Τον διατηρούσαν ζεστό ανάμεσα στα άχυρα ή κάποιες άλλες μέσα σε ζεστά δοχεία με αλεύρι.''
Υλικά για όλη την παρασκευή της ζύμης:
6 ποτήρια νερό
2 φλ. αλεσμένο ρεβύθι
1 κ.σ κόκκους πιπέρι
5 δαφνόφυλλα
2 κιλά περίπου αλεύρι ίσως και λιγο παραπάνω
3/4 κούπας λάδι
1 κ.γ αλάτι
2 κ.γ ζάχαρη
1κ.γ σόδα
λίγο κύμινο
μαυροκούκι μαζί με σουσάμι άσπρο
Εκτέλεση για τον κουνενό:
Αρχικά αλέθω τα ρεβύθια και τα κοσκινίζω. Χρησιμοποιώ 2 φλυτζάνια αλεσμένο ρεβύθι , ταυτόχρονα έχω βράσει το νερό με τα μπαχαρικά και τα αφήνω να πέσει λίγο ο βρασμός μέχρι να αντέχει το χέρι μου την θερμοκρασία.Τέλος προσθέτω το ρεβύθι και ανακατεύω...Τοποθετώ το δοχείο σε ζεστό μέρος τυλιγμένο με κουβέρτες όπως σας αναφέρω παραπάνω...Φροντίζουμε να διατηρείται ζεστό συνέχεια μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
Όταν πετύχει ο κουνενός συνεχίζω την διαδικασία για το προζύμι.
Προσθέτω το υπόλοιπο νερό (που έχω κρατήσει με τα μπαχαρικά δλδ 4 φλυτζάνες) αφαιρώντας τα μπαχαρικά και ρίχνω το μισό περίπου αλεύρι.Πλάθω το προζύμι και το αφήνω ξανά να φουσκώσει ( 2-3 ώρες σε ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ).
Στην συνέχεια όταν είναι έτοιμο το προζύμι προσθέτω μέσα τα υπόλοιπα υλικά( λάδι,αλάτι,ζάχαρη,σόδα,κύμινο) αφού τα έχω διαλύσει καλά μεταξύ τους προσθέτω και το αλεύρι,προσέχοντας να πάρει όσο χρειάζεται για να γίνει μια ελαστική και εύπλαστη ζύμη.Αφήνουμε την ζύμη ξανά να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και όταν φουσκώσει αρχίζουμε να πλάθουμε τα ψωμιά μας ή τις λαγάνες!!!! Λίγο πριν τα φουρνίσουμε ραντίζουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι απλά στις λαγάνες κάνουμε και δαχτυλιές.
*** Για τα ψωμιά ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' και μετά στους 180 βαθμούς για άλλα 20'. Για τις λαγάνες ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35'-40' αναλόγως και τον φούρνο.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ!!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου