Μπίζα ή μαναρόλια

ΜΠΙΖΑ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΚΙ





ΥΛΙΚΑ:

2 κούπες μπίζα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1κ.σ πελτέ ντομάτας
2-3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
Λίγες φέτες απάκι
1κ.γ σόδα
αλάτι-πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα μπίζα  από τα ξένα σώματα και φροντίζουμε από το βράδυ να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με  κρύο νερό να μουλιάσουν ρίχνοντας μια κουταλιά σόδα (για 12 ώρες).Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις βράσουν πετάμε το νερό της πρώτης βράσης και αντικαθιστούμε με καινούριο και τα ξανά βράζουμε μέχρι να χυλώσουν ελαφρά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο μέσα στο λάδι και προσθέτουμε τα μπίζα. Στην συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,τον πελτέ,αλάτι,πιπέρι και στο τέλος βάζουμε τα φύλλα από το φασκόμηλο. Βέβαια στην πορεία του μαγειρέματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις πήξει η σάλτσα του και το κατεβάζουμε εκτός φωτιάς!!! Τέλος κόβω σε λεπτές φέτες το απάκι και το περνάω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να βγάλει όλα τα αρώματα του και το ρίχνω μέσα στα μπίζα.





ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΖΑ Ή ΜΑΝΑΡΟΛΙΑ 

Τα μπίζα είναι ένα παραδοσιακό όσπριο, το οποίο εδώ στην Κρήτη είναι ξεχασμένο. Στις μέρες μας καλλιεργείται σε λίγα χωριά της Κρήτης όπως τον Θραψανό και τον Τζερμιάδο Λασιθίου.

Πριν από 40 -50 χρόνια δεν έλειπε σχεδόν από κανένα νοικοκυριό παρόλα αυτά στις μέρες μας τείνει υπό εξαφάνιση.Το φυτό αυτό είναι ένα από τα πολλά είδη λαθουριού που λέγεται lathyrus savitus.Πολλοί λένε ότι μοιάζει με άγριο αρακά δίχως όμως να έχει σφαιρικό σχήμα.
Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο όσπριο με υψηλή διατροφική αξία και πλούσιο σε πρωτείνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τέλειο μωσαϊκό με μπανάνα!!!

Σπιτική Λαγάνα με κουνενό