Η πανδαισία του δυόσμου και της μυζήθρας σε ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα....Κολοκυθομπούρεκο!!!


Δεν θα  μπορούσα  να σας καλωσορίσω  διαφορετικά χωρίς το άκρως καλοκαιρινό φαγητό  το  οποίο  έχει  μια ιστορία πίσω του. Μου το έδειξε η  γιαγιά μου πως να το φτιάχνω και κάθε  φορά  που  το  γεύομαι μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι λοιπόν, θέλησα να είναι η πρώτη  συνταγή  που  θα  μοιραστώ μαζί σας.
Μια εύκολη ,ελαφριά, νόστιμη συνταγή  γεμάτη με πολλά καλοκαιρινά  αρώματα , με πρωταγωνιστή  τον δυόσμο και μια δόση  τσαχπινιάς από φρέσκια  μυζήθρα.
 Το κολοκυθομπούρεκο  είναι μια χανιώτικη παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που πρέπει να  την δοκιμάσετε.Όπως με όλα τα παραδοσιακά φαγητά ,και γενικότερα κάθε συνταγή έχει διάφορες παραλλαγές έτσι αν ψάξετε  θα βρείτε το κολοκυθομπούρεκο σε πολλές παραλλαγές .Για παράδειγμα  με φύλλο, είτε χωρίς  φύλλο, με ντομάτα, είτε χωρίς ντομάτα .Σε καποιες περιπτώσεις οπως και εγω μπορούμε να αλευρώσουμε ή όχι  τα λαχανικά . 
Υλικά για την συνταγή μας  
  • 1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γραμμ. μυζήθρα Χανιώτικη
  • 300 γραμμ. μαλάκα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 1 πρέζα κύμινο 
  • 1 πρέζα κανέλα 

Εκτέλεση:

Πρώτα απ' όλα είναι πολύ σημαντικό να πλύνουμε τον δυόσμο και να καθαρίσουμε τα λαχανικά.Έπειτα κόβουμε στο μίξερ με το ειδικό μαχαίρι τα λαχανικά μας σε πολύ λεπτές ροδέλες(πατάτες,κολοκύθια).Τα βάζουμε σε δύο μπολ ξεχωριστά,προσθέτοντας αλάτι,πιπέρι,κύμινο,κανέλα και αφήνουμε λίγο τα κολοκυθάκια να κατεβάσουν  τα υγρά τους. Αφού ο δυόσμος έχει στραγγίξει καλά, τον ψιλοκόβουμε. 
Στην συνέχεια σ'ένα πιρέξ ρίχνουμε ελαιόλαδο,πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ξεκινάμε τις στρώσεις των λαχανικών εναλλάξ.Δηλαδή μία στρώση κολοκύθια ,πασπαλίζουμε με αλεύρι,μυζήθρα και δυόσμο.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις πατάτες.Στο τέλος κρατάμε μια μικρή δόση από κολοκύθια και πατάτες για την τελευταία στρώση ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα( να είναι τραγανό). Τελειώνουμε πάλι με λίγη μυζήθρα , δυόσμο και περιχύνουμε από πάνω την μία κούπα ελαιόλαδο . Το χαράζουμε για να να εισχωρήσει το λάδι μέσα και είναι έτοιμο να μπεί στον φούρνο.
Ψήσιμο : στους 180οC και ο φούρνος στις αντιστάσεις.
Διάρκεια : 1:30ώρα περίπου.





   

      

       

        





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τέλειο μωσαϊκό με μπανάνα!!!

Μπίζα ή μαναρόλια

Σπιτική Λαγάνα με κουνενό