Σπιτική μαρμελάδα φράουλας με άρωμα μαστίχας!!!
Γιατί να φτιάξουμε την δική μας μαρμελάδα ? Πολύ απλά επειδή μπορούμε να αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους τα φρούτα κάθε εποχής που μας δίνει απλόχερα αυτός ο τόπος και να τα κρατήσουμε στο ντουλάπι μας για πολύ καιρό! Πέρα απ'αυτό , οι δικές μας παρασκευές είναι υγιεινές,δεν περιέχουν συντηρητικά και πολύ απλά μπορούμε να τις φτιάξουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας!!! Τις απολαμβάνουμε σχεδόν σε όλα τα γεύματα μας αρκεί να έχουμε λίγη φαντασία.Όλες οι μαρμελάδες είναι ιδανικές για να τις αλείψετε γύρω από το αγαπημένο σας κέικ , σε φρέσκο ψωμάκι , σε τραγανές φρυγανιές με φρέσκο βούτυρο και λαχταριστά κρουασανάκια.
Υλικά για την συνταγή μας:
( για 1 κιλό)
- 1 κιλό φράουλες
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- και λίγο ξύσμα
- Λίγη σπασμένη μαστίχα για έξτρα άρωμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε μία μπασίνα και ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη.Τις σπάμε λίγο με το χέρι μας για να κατεβάσουν όλα τα υγρά τους και να ανακατευτεί η ζάχαρη καλά.Αν την προτιμάμε πιο λεία τη μαρμελάδα την σπάμε πολύ , αν την θέλουμε πιο σπιτική την αφήνουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια.Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα. Στην συνέχεια σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τις αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε τις φράουλες σε μία βαθιά κατσαρόλα , σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει. Είναι έτοιμη όταν θα δούμε ότι έχει δέσει και θα έχει όλα τα αρώματα της .Μετά ρίχνουμε μέσα το χυμό, το ξύσμα και την αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα.Τέλος τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά , μεταφέρουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια όπου και κλείνουμε πολύ καλά.... μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα!!!
Πως αποστειρώνουμε βαζάκια?
Ακούγεται δύσκολη διαδικασία αλλά πιστέψτε με , είναι πολύ εύκολη.
Πρέπει να ξέρουμε ότι βοηθά στην απομάκρυνση μικροβίων και στην διατήρηση του περιεχομένου μας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποστειρώνουμε βάζα, εγώ θα σας πω αυτό που με βολεύει.
Πως αποστειρώνουμε βαζάκια?
Ακούγεται δύσκολη διαδικασία αλλά πιστέψτε με , είναι πολύ εύκολη.
Πρέπει να ξέρουμε ότι βοηθά στην απομάκρυνση μικροβίων και στην διατήρηση του περιεχομένου μας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποστειρώνουμε βάζα, εγώ θα σας πω αυτό που με βολεύει.
- Αρχικά βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει.Μετά σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα,τα καπάκια τους και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
- Τα βουτάμε μέσα στο βραστό νερό ,πιάνοντας τα με μια τσιμπίδα , για να μην καούμε ( το ίδιο κάνουμε για τα καπάκια).
- Στην συνέχεια στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας πάνω σε μια σχάρα ή λαμαρίνα φούρνου.Τοποθετούμε τα βάζα με τα καπάκια τους, ανάποδα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε αμέσως μέχρι πάνω με την ζεστή μαρμελάδα μας. Ο λόγος που πρέπει η μαρμελάδα μας να είναι ζεστή είναι για να μην σπάσουν τα βάζα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας.
- Αφού γεμίσουμε τα βάζα αμέσως ,κλείνουμε πολύ σφιχτά!
- Τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σ'ένα πάγκο δηλαδή με το καπάκι προς τα κάτω.Θα δούμε ότι η μαρμελάδα θα πέσει λόγω της βαρύτητας προς τα κάτω,σφραγίζοντας το άνοιγμα του βάζου και αποτρέποντας τον αέρα να εισέλθει.Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο πετυχένουμε την κονσερβοποίηση και η μαρμελάδα μας θα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό...
- Καθαρή πετσέτα κουζίνας
- Κατσαρόλα και λαβίδα
- Μαχαίρι για το καθάρισμα
- Ζυγαριά ακριβείας
- Έναν λεμονοστύφτη
- Χωνί για να βάλουμε την μαρμελάδα
- Τρίφτη για το ξύσμα
- Βαζάκια της επιλογής μας
Τips:
Ένα κόλπο για να δείτε αν η μαρμελάδα έχει δέσει είναι να πάρουμε ένα πιατάκι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα και να τραβήξουμε με το δάχτυλο μας μια γραμμή.Όταν τραβήξουμε το δάχτυλο μας θα πρέπει να έχει γίνει κάτι σαν δρόμος ( δηλαδή η μαρμελάδα να στέκει) .
Αααα να μην ξεχάσω .... άπλωστε την σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί θα γλυφετε τα δάχτυλα σας.
Καλή επιτυχία!!!!
Ένα κόλπο για να δείτε αν η μαρμελάδα έχει δέσει είναι να πάρουμε ένα πιατάκι να βάλουμε λίγη μαρμελάδα και να τραβήξουμε με το δάχτυλο μας μια γραμμή.Όταν τραβήξουμε το δάχτυλο μας θα πρέπει να έχει γίνει κάτι σαν δρόμος ( δηλαδή η μαρμελάδα να στέκει) .
Αααα να μην ξεχάσω .... άπλωστε την σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί θα γλυφετε τα δάχτυλα σας.
Καλή επιτυχία!!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου