Χανιώτικα χορτοκαλίτσουνα με άρωμα δυόσμου!!!
''Σας είχα υποσχεθεί χανιώτικα χορτοκαλίτσουνα με σπανάκι, δυόσμο και απαραίτητο συστατικό η χανιώτικη μυζήθρα.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι της γιαγιάς μου (ούσα χανιώτισσα) την οποία φτιάχνουμε με την μητέρα μου αρκετά χρόνια στα γιορτινά μας τραπέζια.Στα Χανία τα καλιτσούνια, τα χορτοκαλίτσουνα , η κρεατότουρτα και το κολοκυθομπούρεκο αποτελούν τα βασικά πιάτα στα επίσημα τραπέζια τους.''
* Θυμάμαι η γιαγιά μου όταν έφτιαχνε χορτοκαλίτσουνα για το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα αντί για νερό χρησιμοποιούσε ζωμό κρέατος. Αυτά ήταν τα γιορτινά και το έθιμο του χωριού.
* Θυμάμαι η γιαγιά μου όταν έφτιαχνε χορτοκαλίτσουνα για το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα αντί για νερό χρησιμοποιούσε ζωμό κρέατος. Αυτά ήταν τα γιορτινά και το έθιμο του χωριού.
Υλικά για την γέμιση:
1 κιλό Σπανάκι φρέσκο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
300 γρ. Χανιώτικη μυζήθρα
150 γρ. τυρομάλαμα (μαλάκα)
5-6 κ.σ ελαιόλαδο
1 χούφτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι-πιπέρι
Υλικά για το φύλλο:
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
4-5 κ.σ ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί
1 μαγιά
1/2 κ.γ αλάτι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό για το άλλειμα
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση για την γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.Προσθέτουμε αλάτι και το αφήνουμε να στραγγίξει όλα τα υγρά του.Αφού έχει στραγγίξει καλά ρίχνουμε τον δυόσμο.το κρεμμυδάκι,την μυζήθρα και το τυρομάλαμα.Στην συνέχεια βάζω μια χούφτα αλεύρι (για να τραβήξει τα υγρά του) και το ελαιόλαδο.Τέλος τα ανακατεύω και είναι έτοιμη.
Εκτέλεση το φύλλο:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό ,την ρακί.το ελαιόλαδο.την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει το αλάτι.Πλάθουμε καλά και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.Στην συνέχεια ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με τον πλάστη και δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή τετράγωνο ( όπως επιθυμεί ο καθένας) . Απλώνουμε την γέμιση πάνω στα κομμένα φύλλα μας και τα κλείνουμε με ένα πιρουνάκι.
Τέλος αυγουλώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 25' μέχρι να ροδίσουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου