Σαλάτα με φακές και ψητά λαχανικά






'' Το κουκί και το ρεβίθι εμαλώνανε στην βρύση.Και περνάει η φακή και τα βάζει φυλακή.Και η φάβα της φωνάζει <<  Φακή , άσ΄τα , δεν πειράζει >> ''  

Η φακή είναι ένα ευνοούμενο όσπριο το οποίο μαγειρεύεται γρήγορα και προσφέρει λύση στη βιαστική μαγείρισσα.
Στις μέρες μας έχει εγκωμιαστεί από διάφορους διαιτολόγους και βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Εκτός από τον πατροπαράδοτο τρόπο μαγειρέματος  μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμες σαλάτες , φακόρυζα, γεμιστά ακόμα και πουρέδες αφού υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως ( καστανές,πράσινες,πορτοκαλιές,κόκκινες και μαύρες φακές ). 
Η θρεπτική τους αξία ανεκτίμητη ΄πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνες , φολικό οξύ. ψευδάργυρο και σίδηρο.Τέλος να μην ξεχνάμε να αγοράζουμε ελληνικές φακές!!! 



Υλικά:
  
1 μεγάλη κούπα φακές
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
4 μικρά καρότα
4 πατζάρια
1/2 σελινόριζα
7-8 ντοματίνια
1/2 ματσάκι ρόκα 
100 γρ. Fouantre καπνιστό ζαμπόν
1 πορτοκάλι
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο λεμονοθύμαρο 
Λίγα κάσσιους 
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

Για την βινεγκρέτ:

100ml ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ρόγδι
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση:

Βράζουμε τις φακές κανονικά.
Πλένουμε τα καρότα, καθαρίζουμε την σελινόριζα και την κόβουμε σε κύβους. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα ,προσθέτουμε ζάχαρη,αλάτι-πιπέρι,σκόρδο,λεμονοθύμαρο , λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο... Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τα πατζάρια αλλά σε χωριστό πακέτο. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 20 - 25 ' στους 180 βαθμούς.
Σε ένα  αντικολλητικό τηγανάκι σωτάρουμε το fouantre (κομμένο σε κυβάκια)  να βγάλει όλα τα αρώματα του και το αφήνουμε στην άκρη.Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό ,τα κρεμμυδάκια και φιλετάρουμε το πορτοκάλι.
Αφού έχουν ψηθεί τα λαχανικά , αρχίζουμε να στήνουμε την σαλάτα μας... Σε μία πιατέλα της αρεσκείας μας βάζουμε την ρόκα, φακές,κρεμμυδάκια,μαϊντανό,ντοματίνια,fouantre, τα ψητά λαχανικά και στολίζουμε με πορτοκάλι και κάσσιους.Τέλος περιχύνουμε με την σάλτσα μας.



Για την βινεγκρέτ:

Σ΄ένα μπολ προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού,την μουστάρδα, αλάτι-πιπέρι, ( το ζουμί από τα λαχανικά αν υπάρχει ) χτυπάμε καλά και σιγά σιγά ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
* Σε όποιον δεν αρέσει η κρέμα βαλσαμικού ρόγδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι.
Καθώς επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το fouantre  με σολωμό φρέσκο ή καπνιστό.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η σαλάτα με τα παραπάνω υλικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!!! 





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τέλειο μωσαϊκό με μπανάνα!!!

Μπίζα ή μαναρόλια

Σπιτική Λαγάνα με κουνενό