Γλυκό του κουταλιού '' φιρίκι''


'' Το γλυκάκι του χειμώνα με ένα δικό μου διαφορετικό τρόπο. Το δικό μου φιρίκι... Τα γλυκά του κουταλιού είναι ωραία μετά από ένα πλούσιο γεύμα χωρίς πολλές θερμίδες ή ακόμα να το απολαύσετε με τον αγαπημένο σας καφέ.
Καλλιεργείτε στο Πήλιο από τον 18ο αιώνα.Έχουν μικρό μέγεθος ,σχήμα κυλινδρικό,χρώμα πρασινοκίτρινο με επίχρισμα κόκκινο από την πλευρά που το βλέπει ο ήλιος.Έχει μέγαλη περιεκτικότητα σε σακχαρό και ένα ιδιαίτερο άρωμα. ''



Υλικά για το γλυκό του κουταλιού:

1 κιλό φιρίκια καθαρισμένα
900 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα πορτοκάλια στημένα
3 μανταρίνια στημένα 
1 ξυλάκι κανέλας
λίγα αμύγδαλα άσπρα

Υλικά για το crumble:

80 γρ. καστανή ζάχαρη
55 γρ. αλεύρι σκληρό
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. βρώμη
25 γρ. αμύγδαλα
1 πρέζα κανέλα
αλάτι


Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού:

Καθαρίζουμε τα φιρίκια και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο  το σκληρό μέρος.Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Στην συνέχεια  βάζουμε τα φιρίκια σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες στην άκρη. Στίβουμε τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα , καθώς επίσης τις φλούδες των μανταρινιών και το ξυλάκι κανέλας.Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το γλυκό εως ότου να δέσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.Τέλος λίγο πριν δέσει το γλυκό ρίχνουμε τα αμύγδαλα.

*Θέλω να σας πω ότι επειδή τα μήλα έχουν  μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και δένει εύκολα , ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.Ας πούμε ότι εγώ πρόσθεσα μισή κούπα νερό... 







ΤIPS: για έξτρα γεύση μπορούμε να ψιλοκόψουμε σε μικρά καρεδάκια τις φλούδες των μανταρινιών για να σκάει η σπιρτάδα του φρούτου στο στόμα μας!!!!!!


Εκτέλεση  για το crumble:

Στο πολυκοπτικό μηχάνημα ομογενοποιούμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι,τη ζάχαρη,τα αμύγδαλα,την κανέλα και το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μπολ,προσθέτουμε την βρώμη και ομογενοποιούμε.
Τέλος το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι η ζύμη να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τέλειο μωσαϊκό με μπανάνα!!!

Μπίζα ή μαναρόλια

Σπιτική Λαγάνα με κουνενό