ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ - ΜΥΡΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΑΝΑ
'' Την Τετάρτη το πρωί πήγα στην λαική της γειτονιάς μου να ψωνίσω διάφορα λαχανικά. Καθώς περνούσα από ένα πάγκο είδα τρυφερά πράσα και κάθε λογής γιαχνερά. Έτσι αποφάσισα να πάρω μερικά και να φτιάξω μια νόστιμη πίτα με χωριάτικο φύλλο. Πιστεύω ότι κάθε σπίτι πρέπει μια φόρα την βδομάδα να έχει και μια διαφορετική πίτα. Καταναλώνεται όλες τις ώρες, η παρασκευή τους είναι εύκολη και ανάλογα με τα υλικά μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα.''
Yλικά:
1 κιλό πράσα
3 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 αυγό
1 λεμόνι ξύσμα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα τραχανά
1/2 μάτσο μυρώνια
1/2 μάτσο μαιντανό
1/2 μάτσο άνηθο
400 γρ. φέτα
150 γρ. τριμμένο τυροζούλι
1 πακέτο με χωριάτικο φύλλο
1 πακέτο με χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα και για το άλειμμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα υπόλοιπα υλικά μας.
Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα πράσα και τα βράζουμε για λίγο να μαραθούν και με αυτόν τον τρόπο θα φύγει η πικράδα τους (μυστικό της γιαγιάς μου) . Όταν πάρουν μια βράση, τα σουρώνουμε καλά!Έπειτα παίρνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το λάδι,τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα πράσα,σοτάρουμε καλά και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις καραμελώσουν τα πράσα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά,τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τον μαιντανό,τον άνηθο και τα μυρώνια!Προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,την φέτα σε ακανόνιστα χοντρά κομμάτια,το ξύσμα από το λεμόνι,το αυγό και το τριμμένο τυροζούλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και η γέμιση είναι έτοιμη.
Λαδώνουμε ένα ταψί πολύ καλά και βάζουμε το πρώτο φύλλο κανονικά και το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα σταυρωτά με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε το επόμενο φύλλο όπως το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.Ήρθε η ώρα λοιπόν να ρίξουμε την γέμιση και ρίχνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κανονικά (όπως το πρώτο) ακανόνιστα με αέρα (στραπατσαρισμένα). *ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥΣ . Τα φύλλα που περισσεύουν τα γυρίζουμε προς τα μέσα ομοιόμορφα! Χαράζουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα σχεδόν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου