Κριθαρότο με χταπόδι, σπανάκι και ξύσμα λεμονιού
Υλικά για το χταπόδι :
1 κιλό χταπόδι
1 κρεμμύδι ξερό
2 φύλλα δάφνης
κόκκους πιπέρι
4 - 5 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο ή λευκό κρασί
Υλικά για το κριθαράκι:
2 κούπες κριθαράκι
1 πράσο
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1 μεγάλο κολοκύθι
1 κ.σ πελτέ
10 ντοματίνια
1 ντομάτα μεγάλη καρέ
3 χούφτες σπανάκι
Ζωμό λαχανικών
ελαιόλαδο
Λίγο κρασί λευκό
αλάτι - πιπέρι
ξύσμα λεμονιού
φρέσκο μαιντανό
Εκτέλεση για το χταπόδι (βράσιμο) :
Αρχικά καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρούμε το στόμα,τα μάτια και τελευταίο στάδιο καθαρίζουμε την σακούλα προσεχτικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πλοκάμια, το κρεμμύδι, την δάφνη,τους κόκκους πιπέρι,το ξύδι και το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά περίπου.
Μόλις βράσει σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Βγάζουμε τα πλοκάμια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στην συνέχεια σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά.Ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι,το πράσο και σωτάρουμε καλά μέχρι να μελώσουν . Συνεχίζουμε το σωτάρισμα προσθέτοντας το κολοκύθι, το καρότο, το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κριθαράκι σωτάρουμε καλά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα το κριθαράκι ,τέλος σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί .
Μόλις εξατμιστεί τελείως το κρασί ρίχνω το ζωμό,τα ντοματίνια,
την ντομάτα κομμένη σε καρεδάκι και σταδιακά ρίχνω νερό μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Μόλις είναι έτοιμο σβήνω την φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι,τον μαιντανό , αλάτι-πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει καλά και σωτάρουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και το σβήνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε στην αρχή.
Το αφήνουμε να γλασάρει,το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το προσθέτουμε μέσα στο κριθάροτο. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο προσθέτοντας ξύσμα λεμονιού . * Όποιος θέλει μπορεί να βάλει και λίγη τριμμένη φέτα από πάνω.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου