Σουπιές με μάραθα και μελάνι

Σουπιές με μάραθα , μελάνι και πράσινες τσακιστές ελιές. Μια παραδοσιακή κρητική συνταγή και αρκετά νόστιμη!!! Συνηθίζεται να καταναλώνεται αυτές τις μέρες της Σαρακοστής , μιας και είναι η περίοδος που βγαίνουν τα μάραθα και όλα τα χωριά μοσχομυρίζουν από το υπέροχο άρωμα τους. Ο συνδιασμός της σουπιάς με τα μάραθα έρχεται και δένει με την υπόξινη γεύση της ελιάς. 
Οι σουπιές είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεινών ,αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων ... Ένα μειονέκτημα που ίσως έχει είναι μια σημαντική ποσότητα χολοστερόλης όμως όταν προσθέσουμε το μελάνι εξισορροπείται .Το μελάνι της σουπιάς  έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες , αμινοξέα που βελτιώνουν το μεταβολισμό κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή ριζότου , παέγιας , σε όλα τα ζυμαρικά για γεύση αλλά και για χρώμα, μαύρο ψωμί , σε γλυκά όπως σε σιμιγδαλένιο χαλβά αλλά και σε σάλτσες!!! Όπως είναι γνωστό δεν καταναλώνεται μόνο για μαγειρική χρήση αλλά και για φαρμακευτική αφού είναι τόσο μα τόσο θαυματουργό!!! Οι σουπιές μπορούν να μαγειρευτούν κρασάτες, κοκκινιστές , ψητές και τηγανιτές...
Για τον μάραθο είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνες ,ασβέστιο, κάλλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ωφελούν στο πεπτικό μας σύστημα!!! Τέλος βοηθάει στην πέψη , στα νεφρά  και στην παραγωγή του γάλακτος για τις θηλάζουσες μητέρες. 






Υλικά 

1 - 1,5 κιλό σουπιές 
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
1 φοινόκιο 
2 φύλλα δάφνης 
1 μεγάλη τομάτα
1 κ.σ πελτέ
300ml κόκκινο ή λευκό ξηρό κρασί
αλάτι - πιπέρι 

Εκτέλεση 
Αρχικά καθαρίζουμε τις σουπιές ... Βγάζουμε το κεφάλι της σουπιάς,αφαιρούμε προσεχτικά τα εντόσθια και κρατάμε το σακουλάκι με το μελάνι! Από το κεφάλι της σουπιάς σπρώχνουμε με το δάχτυλο μας να βγει το στόμα της. Καθαρίζουμε και τα μάτια της!!! Όποιος επιθυμεί αφαιρεί τις εξωτερικές μεμβράνες ( εγώ δεν τις αφαιρώ σχεδόν ποτέ) και το κεντρικό λευκό κόκκαλο . 
* Κρατάμε το μελάνι σε ένα μικρό μπολάκι και το αραιώνω με λίγο νερό ή κρασί. Έπειτα τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 
Και κάπου εδώ θα πάρουν φωτιά οι κατσαρόλες ... Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει καλά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,φοινόκιο και σκόρδο. Τα αφήνουμε να γλασάρουν καλά και στην συνέχεια θα προσθέσουμε τις σουπιές .
 Θα δούμε ότι οι σουπιές θα κατεβάσουν τα υγρά τους , μόλις τα πιούν τότε ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί πολύ καλά . Σε αυτή την φάση λοιπόν προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης ,το πελτέ ντομάτας ,την φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη και τις ελιές .
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μάραθα ( αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει πολύ καλά ) , τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια!!! Τέλος ρίχνουμε το μελάνι αφού πρώτα έχουμε σκίσει το σακουλάκι μέσα σε ένα μπολ και το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό ή κρασί . Το ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αλατίζουμε πιο πριν παρά μόνο στο τέλος αν χρειάζεται!!! Διότι τα μάραθα είναι ήδη αλμυρά . Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου και σερβίρουμε. 

 Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον χορηγό Κόκκαλης  Α.Ε.  μια τοπική επιχείρηση  έχοντας κλείσει 38 χρόνια λειτουργίας συνεχίζει να προσφέρει με τον ίδιο ζήλο και διάθεση τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά.       Επιλέγει για εσάς ψαριά και θαλασσινά από όλες τις θάλασσες του κόσμου  για μια υγιεινή διατροφή και πολύ νόστιμες συνταγές με αυτά τα εξαιρετικά προιόντα . Θα τα βρείτε στα S/M του ηρακλείου (όπως Χαλκιαδάκης , σε όλα τα μέλη του Φαιστός  κ.α. )καθώς  και σε αλλά επιλεγμένα καταστήματα σε όλους τους νομούς της Κρήτη.


Πληροφοριες εταιριας:   ΚΟΚΚΑΛΗΣ Α.Ε.
ΒΙ.ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΟΔΟΣ ‘Θ
ΤΗΛ. 2810-381-031 
Σελιδα στο facebook : https://www.facebook.com/kokkalis.seafood/
Ιστοσελιδα : www.kokkalis-sa.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τέλειο μωσαϊκό με μπανάνα!!!

Μπίζα ή μαναρόλια

Σπιτική Λαγάνα με κουνενό